محیطهای محرک مهمترین عامل بروز بلوغ زودرس (مشاوره تلفنی09226380616)
محیطهای محرک مهمترین عامل بروز بلوغ زودرس
اکنون در اکثر مناطق جهان سن بلوغ نوجوانان کاهش یافته است؛ سن بلوغ در نروژ از سال 1840 تا 1950 از 17 به 13/5 و در آمریکا از سال 1905 تا 1955 از 14/2 به 12/9 رسیده است؛ عوامل زیادی از قبیل وضعیت استخوانبندی، قد، آب و هوا، تغذیه و بسیاری عوامل دیگر در ترشح زودرس برخی هورمونها و بلوغ زودرس مؤثر است اما مهمترین عامل این زمانه محیطهای محرکی است که نوجوانان در معرض آن قرار دارند؛ «در اسلام امر شده به حداقل کردن تحریک و حداکثرسازی تأمین.»
بسیاری از دستورات به مراقبت و تقوا برای جلوگیری از تحریک شهوت است که در ادامه به مواردی که خانوادهها باید به کار بگیرند میپردازیم همچنین منظور از «تأمین» راههایی است که برای در امان ماندن از شهوات توصیه شده است یعنی خداوند متعال با علم و احاطه کاملی که به نیازها و غرایز طبیعی انسانها دارد ما را با این غرایز تنها رها نکرده بلکه برای هدایت صحیح و سالم آنها راهکارهای فراوانی داریم که در ادامه به آنها اشاره میکنیم البته باید گفته شود که مهمترین راهکار تأمین همان ازدواج است که به همین خاطر در اسلام به ازدواج آسان توصیه شده است.
نمیدانم ازدواجهای گران و سخت که در حال حاضر وجود دارد از کجا نشأت گرفته است زیرا بر اساس آیات و روایات چیز دیگری خواسته شده است همچنین مسئله تعدد زوجات و مسائل دیگر اسلام نیز همه بر سر حساب و براساس مصالح جامعه و افراد است هر چند سوءاستفادهها و کجفهمیهایی شده است اما اصل این مسائل در جای خودش بسیار حکمتآمیز و درست است. بین بلوغ زودرس و مقتضیات زندگی امروزی (سبکهای زندگی، استفاده از ماهواره، اینترنت، گوشیهای هوشمند و شبکههای اجتماعی) چه ارتباطی وجود دارد؟
وجود حداکثر تأمین و تحریک در غرب
در غرب نیز تحریک و تأمین به صورت حداکثر انجام میشود البته تأمین به کثیفترین و حیوانیترین شیوههای ممکن انجام میشود تا جایی که همجنسبازی و امور کثیف دیگر بهعنوان حقوق بشر معرفی شده و وقاحت به حدی رسیده است که مردم ما را به دلیل آزاد نبودن همجنسبازی در ایران محکوم و تحریم میکنند. روانشناسان غربی به راحتی برای «استمنا» مجوز میدهند در حالی که محققین میگویند، این عمل منجر به آرامش و اتمام هیجانات نمیشود بلکه فقط ولع را زیاد میکند تا حدی که برخی از افراد از این عمل به سرحد جنون رسیدهاند؛ ارضای حرام، ضررهایی به جسم و جان انسان نیز وارد میکند.
اما در ایران، تحریک بسیار زیاد و تأمین حداقل استبنابراین معلوم میشود که خطر جدی است و باید فکری کنیم که چطور تحریکها را به حداقل کاهش دهیم و تأمین را بالا ببریم، پس سؤال اصلی این است که «مُحرِّکها» و «أمانها» چه هستند؟
تلف شدن وقت، حداقل ضرر کانالهای ماهواره
محرکها عبارتند از رسانههایی مثل ماهواره و اینترنت که اولی به کلی و مطلقاً ممنوع است و دومی را نیز باید به مقدار نیاز در اختیار قرار داد؛ حداقل ضرر کانالهای فراوان ماهواره، تلف شدن وقت ارزشمند خانوادهها و فرزندان آنها است و ضررهای بعدی به تحریک شهوت و غضب در فیلمها و برنامههای متعدد آنها برمیگردد بنابراین وجود این دست رسانهها در خانه برای همه مضر است و تفاوتی برای متأهل و غیرمتأهل ندارد اما اگر پدر و مادرها نسبت به خود دلسوزی ندارند حداقل از باب دلسوزی نسبت به فرزند باید این خطر را از فرزندان خود دور کنند.
مبارزه با هوای نفس، پایه اصلاح نفس
حجتالاسلام والمسلمین پناهیان میگوید: «پایه اصلاح نفس، مبارزه با هوای نفس است و پدر و مادری که این را در عمل، رفتار و تجربه به فرزند خود آموزش ندهند نباید انتظار داشته باشند که فرزندشان اصلاح شود و به خوبی تربیت بشود.»
بیتوجهی به پوشش مناسب
بیتوجهی و عدم رعایت پوشش مناسب در منزل نیز یکی دیگر از محرکهاست؛ پوششی که متناسب و مناسب همسر است لزوما برای فرزند مناسب نیست و باید مراقبت کرد تا در منزل نیز سطح مناسبی از پوشش رعایت شود، مسئله پوششِ مناسب را در ارتباط با آشنایان و اقوام نیز باید مورد توجه قرار داد.
أمانها عبارتند از محبت به فرزندان که نیازی اساسی در آنهاست و اگر در خانواده تأمین نشود، بستر ارضای انحرافی آن در خارج از خانواده مهیاست؛ ریشه بسیاری از انحرافات غیراخلاقی و دوستیهای نامشروع نیز همین مسئله است.
والدین در تعامل با کودکان از چه موضوعاتی باید آگاهی داشته باشند تا از وقوع بلوغ زودرس جلوگیری کنند؟
اگر دختری که در یک خانواده خوب رشد کرده باشد، وقتی در خیابان کسی به او بگوید من به شما علاقه دارم، در جواب میگوید چه آدم بیشخصیت و بیمزهای! مگر آدم به یک غریبهای که تا به حال او را ندیده اینطور ابراز علاقه میکند؛ یعنی نه تنها از این ابراز محبت، خوشحال نمیشود بلکه مشمئز میشود چون در خانوادۀ خودش به قدر کافی محبت دیده و اصلاً کمبود محبت ندارد تا فریفته یک ابراز علاقه سطحی و خیابانی شود.
نیاز به دوستیابی در دوران پس از بلوغ
البته نیاز به دوستیابی در خارج خانواده نیز واقعی است و مخصوصا فرزندان پس از بلوغ، به صورت طبیعی به دنبال جمع دوستانی هستند که از آنها بیشتر از خانواده الگو میگیرند و حرفشنوی دارند؛ این نیاز را نیز خانوادهها باید از طریق وصل کردن فرزندان به جمعهای مناسب تأمین کنند؛ مسئولیتسپاری و ایجاد مشغولیتهای مناسب و جذاب نیز یکی از عوامل مهمی است که میتواند فرزندان را از پرداختن به جذابیتهای انحرافی دیگر دور نگه دارند.
تقویت بنیه معنوی و بهخصوص تقویت اراده از طریق تشویق و ترغیب به برپایی نماز، ورزش، گوش نکردن موسیقی (به عنوان تضعیفکننده جدی اراده) و هدایت فرزند از خیالپردازی به عقلگرایی از جمله راههای مهمی است که ملکهای در ذهن انسان به وجود می آورد و از انجام گناه باز میدارد.
خارج کردن فرزندان از خیالپردازی
البته بهدلیل اینکه در سنین پایینتر، قوه خیال قویتر از عقل است، استفاده از داستان، فیلم و ابزاری از این قبیل برای تربیت ضروری است اما باید با تقویت عقلانیت، فرزندان را به تدریج از خیالپردازی خارج کرد.
شما در همه جا سراغ دارید انسانهایى را که مثلاً با اینکه 40 سال دارند ولى از برنامههاى کارتونى که تماماً بازی خیالات است، خوششان میآید، اگرچه میدانند که این برنامهها خیالاتی و غیرواقعی است؛ این اشخاص هنوز انتخاب بزرگ خود را انجام ندادهاند و در حدّ خیال ماندهاند در حالی که یک انسان عاقل هرگز نمیتواند با خیالاتِ غیرواقعی خوش باشد و با همان خود را راضی نگه دارد.
مرکز روانشناختی و مشاوره انتخاب
تلفن هماهنگی جهت تعیین وقت قبلی:
فرزاد سلحشور 0616-638-0922